Overslaan en naar de inhoud gaan

Hannosset Fruit een trendsetter in ecologisch omspringen met hemelwater

door Jozef Croughs
datum23/03/2024
geenreactie

De gebroeders Kristof en Franky Hannosset zijn de tweede generatie fruitkwekers en bedrijfsleiders van Hannosset Fruit op de Nachtegaal in Sint-Truiden. Hun vader Victor startte in 1980 met volle grond teelten en schakelde in 1991 over naar substraatteelt in serres. De rol van Hannosset Fruit als trendsetter en rolmodel in de sector is belangrijk, omdat het laat zien dat duurzaamheid en winstgevendheid hand in hand kunnen gaan.

Het bedrijf is gespecialiseerd in het telen van aardbeien, kersen en in mindere maten peren, pruimen en blauwbessen. Goed voor een omzet van ongeveer 500 ton fruit per jaar. Vandaag illustreren zij een voorbeeld van vooruitstrevende duurzaamheid in de landbouwsector. Hun focus op zorgvuldig waterbeheer, met name het efficiënte gebruik van hemelwater en het hergebruik van drainwater, toont een toewijding aan milieubewustzijn en het vergroten van de ecologische voetafdruk.

Door te investeren in het opvangen en hergebruiken van regenwater en het minimaliseren van het gebruik van grondwater, tonen ze een proactieve benadering van het omgaan met de effecten van klimaatverandering, zoals toenemende neerslag en droogteperiodes. Hun succes in het vasthouden van grote hoeveelheden regenwater getuigt van de effectiviteit van deze strategieën.

 Bassins

Om water efficiënt te gebruiken, verzamelen ze al het regenwater van de serredaken en de containervelden. Dit water wordt vervolgens opgeslagen in foliebassins voor later gebruik. Bovendien wordt het drainwater, dat afkomstig is van de irrigatie van gewassen, opgevangen, gedesinfecteerd en opnieuw gebruikt om water te besparen en de impact op het milieu te verminderen.

Het feit dat het drainwater tot wel 10 keer kan hergebruikt worden is indrukwekkend. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van de behoefte aan grondwater, maar het draagt ook bij aan het verminderen van waterverontreiniging omdat al het drainwater(afvalwater) hergebruikt wordt en niet meer geloosd wordt. Ze werken met andere woorden met een gesloten systeem, waarbij het drainwater niet meer in natuurlijke waterlopen terechtkomt.

Ontsmetten

Hoe gebeurt die ontsmetting? “We hebben gekozen om te ontsmetten met waterstofperoxide. Dit zuurstofwater dood micro-organismen en alles wat biologisch is in het water. Wij kunnen het ons niet permitteren om dit niet te doen. Via water kunnen pathogene schimmels of bacteriën onze plant binnendringen en besmetten. Met nefaste gevolgen. Waterstofperoxide is trouwens afbreekbaar door de natuur, waardoor het geen schadelijke gevolgen heeft voor de reststroom”, stelt Kristof.

“Het lijkt ons verstandig om voorzichtiger om te gaan met natuurlijke bronnen, vooral gezien de toenemende effecten van klimaatverandering. Wij zijn indien nodig als fruitbedrijf al goed voorbereid op deze veranderingen door te investeren in het opvangen en efficiënt gebruiken van regenwater. Door de overvloedig regenval van afgelopen periode staan onze twee grote bassins tot de nok gevuld met een van 13.000.000 liter en een van 7.000.000 liter water. Het is een indrukwekkende hoeveelheid regenwater. Deze capaciteit stelt ons in staat om water tijdens natte periodes op te slaan en te gebruiken tijdens drogere seizoenen, waardoor wij minder afhankelijk zijn van grondwater en externe watervoorzieningen. Dit kan helpen om de druk op lokale waterbronnen te verminderen en de ecologische balans te behouden. Door deze milieubewuste benadering van waterbeheer dragen wij een steentje bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en verbeteren we hiermee de ecologische voetafdruk van ons fruitbedrijf”, zegt Kristof.

Het feit dat Hannosset Fruit deze inspanningen al enkele jaren hebben volgehouden en hebben gezien dat het effectief is, is een positief teken van hun toewijding aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Het is belangrijk om deze aanpak voort te zetten en mogelijk zelfs uit te breiden als rolmodel naar andere bedrijven in de sector.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.