Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden stelt agressieprotocol op na toenemend geweld tegen stadspersoneel: “Wekelijks mensen die ten einde raad zijn”

door Jozef Croughs
datum30/01/2024
geenreactie

Het Truiense stadspersoneel krijgt steeds vaker te maken met agressie en geweld. Daarom lanceert de stad nu een agressieprotocol. Dat moet medewerkers helpen die geconfronteerd worden met agressieve burgers. “Wekelijks bieden zich hier mensen aan die ten einde raad zijn.”

De laatste tijd werden de medewerkers van het lokaal bestuur in Sint-Truiden wel vaker het slachtoffer van agressie. Daarom neemt de stad nu maatregelen. Het zijn vooral de personeelsleden van het OCMW die het zwaar te verduren krijgen, maar het bestuur wil alle vormen van geweld een halt toeroepen. Daarom komen ze met een agressieprotocol.

“Als je in een situatie terechtkomt waarin je je niet langer veilig voelt, dan helpt het protocol om snel en gepast te reageren”, legt schepen Pascy Monette (Open VLD) uit. “Het voorziet duidelijke richtlijnen voor zowel medewerkers als hun leidinggevenden om een incident correct af te handelen. Bij ernstige incidenten wordt de politie verwittigd.”

Weerbaarder

Mensen verwachten steeds meer van het stadspersoneel en dat leidt ook steeds vaker tot frustraties en in sommige gevallen zelfs agressie. “Niet alleen hulpverleners en politiediensten worden hiermee geconfronteerd”, zegt Hilde Vautmans, schepen van Personeel (Open VLD). “Ook medewerkers van het lokaal bestuur worden steeds vaker het slachtoffer van verbaal en fysiek geweld. Alle risico’s wegnemen, kunnen we jammer genoeg niet. Maar we kunnen wel onze ambtenaren leren hoe ze hiermee moeten omgaan. Balie- én eerstelijnsmedewerkers die rechtstreeks in contact staan met de burger zullen getraind worden om zich weerbaarder op te stellen. Het protocol zal in alle openbare gebouwen te zien zijn.”

Politietoezicht

“We leven in een cultuur waar de mensen veel mondiger geworden zijn en een steeds groter eisenpakket hebben”, zegt ook schepen Monette. “Als je merkt hoe mensen zich hier soms gedragen, is een protocol een must, een echtenoodzaak. Als je de mensen op hun plichten wijst, kunnen sommigen ambetant en agressief uit de hoek komen.”

“Het veiligheidsprotocol biedt de medewerkers bescherming en kan anderen misschien overtuigen om in de sector te komen werken”, aldus Monette. “Wekelijks bieden zich bij ons mensen aan die ten einde raad zijn. Als sociaal bedrijf is het onze plicht om hulp te bieden. Eerst en vooral omdat er vaak kinderen bij betrokken zijn. Toch kunnen mensen ook in hun bijzijn agressief uit de hoek komen. Sommige personen kunnen we alleen verder helpen onder politietoezicht. Toch geven wij aan onze medewerkers de opdracht om die personen bij te staan, te helpen en te begeleiden. Vaak dragen die mensen ook een rugzakje mee. Sint-Truiden is ook nog eens de stad met het grootst aantal psychiatrische patiënten, waarvan ook een aantal aangewezen zijn op onze diensten.”

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.