Overslaan en naar de inhoud gaan

Na veertig jaar is nieuw gebedshuis ‘Gurdwara’ geopend door Sikhgemeenschap

Met Video
door Jozef Croughs
datum10/08/2021
geenreactie

Onder een ruime belangstelling werd zondagvoormiddag op de Diestersteenweg in Sint-Truiden het nieuwe gebedshuis ‘Gurdwara van de Sikhsgemeenschap officieel geopend. Nadat de Guru Granth Sahib (het heilige boek) door een team van Granthi’s of sikhpriesters onder begeleiding van personen in traditionele klederdracht, met veel ontzag van Halmaal naar het gebouw in Sint-Truiden hadden overgebracht en binnengedragen was het gebouw ook meteen als Gurdwara erkend.  

Het sleepte bijna 40 jaar aan voor de Sikhsgemeenschap in Sint-Truiden hun nieuwe ‘Gurdwara’ gebedshuis officieel mochten openen. De zware brand in juni 2014 en de buurtoverlast in het kerkdorp Halmaal bracht alles in een stroomversnelling. Met de steun van Stad Sint-Truiden en de erfgenamen van de familie De Schaetzen konden ze een perceel van 34 are, naast de Diestersteenweg verwerven voor de bouw van het nieuwe gebedshuis. 

“Het gebouw telt naast het gelijkvloers ook een verdiep. Beide lokalen zijn om en bij 500 vierkante meter groot zijn. Op het gelijkvloers is een ruimte voor ontvangst en keuken en sanitair. De gebedsplaats neemt de volledige verdieping in beslag. De kostprijs van de bouw en aankoop van het perceel bouwgrond is begroot op 1 miljoen euro. “Alles zonder overheidssteun. De hele investering wordt gedragen door onze de gemeenschap, 4000 man sterk verspreidt over Haspengouw, die maandelijks en deel van hun inkomen afdragen aan de Gurdwara of een ander goed doel wat men zelf verkiest. Sterker nog: onze godsdienst verbiedt het aannemen van subsidies. De gelovigen moeten alles zelf betalen. Dat is onze regel, en dat is ook hier gebeurd. Sommige hebben vrijwillig mee gewerkt tijdens de hele bouw, “zegt Navdeep Kaur, woordvoerster van de Sikhsgemeenschap. De bouw vorderde naargelang de inkomsten. Eerst donaties verzamelen en een lening bij de banken afsluiten en dan werd in 2017 de eerste spade in de grond gestoken. De timing verliep niet aan het tempo zoals men het graag had gezien en er werden verplichte pauzes ingelast naargelang de inkomsten. “Het grote verschil met ons gebedshuis in Halmaal is de ruimte. Een grote keuken, eetzaal, vergaderzalen en lokalen waar wij gasten kunnen ontvangen en een bibliotheek. Op de bovenverdieping wordt helemaal ingenomen door een grote gebedszaal.

“Dit is een bijzondere dag voor onze stad, met 48 nationaliteiten, waar de grootste gemeenschap, de Sikhsgemeenschap vandaag hun eigen ‘Gurdwara’ gebedshuis in gebruik nemen,” zegt burgemeester Veerle Heeren. “Als bestuur zijn wij blij dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen door ervoor te zorgen dat ze deze grond voor gemeenschapsvoorzieningen konden aankopen. Het is een bijzonder project waar de hele sikhsgemeenschap samen middelen hebben ingezameld en met de architect en een aantal vrijwilligers het tot een goed einde hebben gebracht,” zegt Heeren.

Voor Architect Jeroen Dries is het een geslaagd project. “Niet de gemakkelijkste opdracht maar wel een met veel voldoening. Het gebouw is niet het grootste van Europa maar wel een van de mooiste. Wij zijn begonnen van een nieuwbouw waar de grote meerderheid van de Gurdwara’s verbouwingen zijn van bestaande gebouwen. Het allerbelangrijkst was dat het gebouw aan de vier zijden toegankelijk moet zijn waar iedereen welkom is. De Gurdwara die er van binnen en van buiten uitziet zoals in het noorden van India. Wa toch wel een unieke bezienswaardigheid voor Limburg is,” besluit Dries.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.