Overslaan en naar de inhoud gaan

Jobstudenten reageren massaal op oproep om skeletten te wassen

door Jozef Croughs
datum29/06/2019
geenreactie

De opmerkelijke oproep van Archeologisch projectbureau Aron valt niet in dovemansoren. Tientallen jobstudenten solliciteerden al om de skeletten van de Truiense Groenmarkt te wassen.

“In drie jaar tijd zijn op de Groenmarkt al ruim 2.000 skeletten, de fundamenten van de Klerkenkapel en een schuilkelder blootgelegd”, zegt schepen van Openbare werken Ingrid Kempeneers. Zo'n skelet moet eerst gereinigd worden voor een fysisch antropoloog ermee aan de slag kan. Die beschrijft onder meer de begravingsvorm en speurt naar ziekteverschijnselen of andere afwijkingen. “Zo kunnen interessante dingen aan het licht komen. Alleen al de afmetingen van een skelet vertellen iets over de levensstijl, de leeftijd en het geslacht. Archeologen kunnen zo vaststellen wat de leefomstandigheden waren en waar de persoon vandaan kwam.”

Precisie en geduld

Maar de skeletten moeten wel grondig gewassen, verpakt en gestockeerd worden. Daarvoor zijn extra helpende handen nodig. Het archeologisch onderzoeksbureau Aron uit Tongeren, dat de opgravingen uitvoert, stuurde daarom een niet-alledaagse jobaanbieding de wereld in. “We zoeken jobstudenten die in juli, augustus en september het opgravingsteam in Sint-Truiden willen versterken”, zegt Petra Driesen van Aron. “De taak vergt precisie en geduld. De jobstudenten zullen onder begeleiding van archeologen de vondsten moeten wassen, drogen, sorteren en verpakken in plastic zakken. Het gaat vooral om menselijke skeletten, maar er kunnen ook aardewerk, glas of dierlijke botten tussenzitten.”

Er wordt gewerkt in openlucht of binnen (bij slecht weer). “We hebben nu al meer dan 30 sollicitaties voor een zestal vacatures, en er lopen er nog altijd binnen. Wie zich een hele maand kan vrijmaken mag zich wel nog altijd melden.”

www.aron-online.be

© Roel DAMIAANS/Jozef CROUGHS 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.