Overslaan en naar de inhoud gaan

“3 procent van jonge kinderen is depressief”

door Jozef Croughs
datum23/08/2018
geenreactie

In basisschool De Kameleon in het Hasseltse Sint-Lambrechts-Herk heeft regisseuse Karima El Bajaj (26) afgelopen weekend opnames gedraaid van haar kortfilm 'Noah'. Daarin brengt ze het leven van de 9-jarige Noah, vertolkt door Arne Heylen, in beeld. “Depressie bij kinderen komt behoorlijk veel voor”, zegt Jaak Poncelet, directeur van het Truiense psychiatrisch centrum Asster, dat El Bajaj begeleidde bij de uitwerking van haar film. “3 procent van de kinderen onder de 13 jaar lijdt aan een depressie.”

De Gentse Karima El Bajaj (26) heeft een diploma tv-journalistiek op zak, maar haar interesses gaan breder dan dat. “Ik ben erg geïnteresseerd in mensen, en dan vooral in kinderen”, vertelt El Bajaj. Dat was ook de aanleiding voor 'Noah', de kortfilm waarvan de regisseuse afgelopen weekend de opnames afrondde in Sint-Lambrechts-Herk (Hasselt). “Blijkbaar komt depressie bij kinderen veel vaker voor dan algemeen geweten is.”

Om er zeker van te zijn dat haar script de waarheid goed weergaf, nam El Bajaj contact op met het psychiatrisch centrum Asster in Sint-Truiden. “Het script werd door de eenheid van de kinder- en jeugdpsychiatrie van Asster (Spika, nvdr.) nagelezen”, zegt El Bajaj. Spika telt 31 plaatsen waar kinderen en jongeren (van 6 tot en met 17 jaar) met ernstige psychiatrische, emotionele of gedragsproblemen behandeld worden. “De mensen van Spika hebben me feedback gegeven en gecorrigeerd waar nodig, zodat het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk is. Pas toen Jaak Poncelet, algemeen directeur van Asster, groen licht gaf zijn we beginnen filmen”, zegt de regisseuse.

Begrip

Beter dan waar ook, beseffen ze bij Asster hoe belangrijk preventie is. Ze zijn dan ook erg tevreden over 'Noah'. “Zelf organiseren we ook al tal van preventieacties, maar deze kortfilm kan zeker leiden tot meer begrip voor depressie bij kinderen”, zegt directeur Poncelet. “Hopelijk wordt het ook sneller opgemerkt als mensen deze film gezien hebben. Depressie bij kinderen komt behoorlijk vaak voor: 3 procent van de kinderen onder de 13 jaar lijdt aan een depressie. En hoe ouder, hoe groter probleem: 5 procent van de jongens en 6 procent van de meisjes tussen 13 en 18 jaar hebben te maken met een depressie.” Wie als kind met een depressie worstelde, kampt er bovendien ook als volwassene vaker mee, stelt Poncelet. “Depressies kunnen verschillende oorzaken hebben”, zegt de directeur. “Dat kan gaan over genetische factoren, of over het temperament van het kind. Een kind dat erg introvert is bijvoorbeeld, zal vlugger geïsoleerd geraken. Extreem extroverte kinderen worden dan weer vaak als storend ervaren, en daardoor afgewezen. Maar ook slechte ervaringen kunnen aan de basis liggen”, zeg Poncelet. “Zoals misbruik, of hechtingsproblemen met de ouders. Kinderen met een depressieve ouder zijn er zelf ook gevoeliger voor. De film kan in beeld brengen hoe depressie bij kinderen zich kan manifesteren, zodat iedereen er alerter voor is. Gezien het percentage kinderen dat aan depressie lijdt, moeten alle scholen er mee te maken hebben en moet het probleem bespreekbaar worden. Er is een hier een belangrijke taak voor leerkrachten weggelegd”, besluit Poncelet.

Filmdebuut

Afgelopen weekend werden de laatste schoolscènes ingeblikt, in basisschool De Kameleon in Sint-Lambrechts-Herk. Via de school en jeugdbewegingen werd een oproep gedaan naar kinderen die in de film wilden figureren. Met succes: een twintigtal kinderen, voornamelijk uit Herk zelf, maakten hun filmdebuut.

'Noah' komt in het najaar uit en zal vertoond worden in scholen.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.