Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer dan 6.000 verlichtingspalen vervangen door led-verlichting op Limburgse gewestwegen

door Jozef Croughs
datum19/04/2024
geenreactie

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de verlichting op de Gewestweg N79 omgevormd naar led-verlichting. De omzetting van de oude verlichting naar led-verlichting bespaart energie, verkleint de ecologische voetafdruk en maakt het mogelijk om gebieden gericht te verlichten.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, bracht een bezoek aan de werken op de Tongersesteenweg in Borgloon. In Limburg is het doel om 220 installaties, die de verlichtingspalen van stroom voorzien, op gewestwegen aan te passen met led-verlichting. 


 

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, bracht een bezoek aan de werken op de Tongersesteenweg in Borgloon. In Limburg is het doel om 220 installaties, die de verlichtingspalen van stroom voorzien, op gewestwegen aan te passen met led-verlichting. Op dit moment zijn al 125 van die installaties volledig omgebouwd, wat betekent dat meer dan 6.000 verlichtingspalen van led-verlichting zijn voorzien. Het doel is dus al voor meer dan de helft behaald. De Vlaamse overheid investeert in totaal 14,1 miljoen euro voor deze ombouw in de provincie Limburg.

Van geel naar wit

Eén installatie voorziet gemiddeld 60 verlichtingspalen van stroom. De vernieuwing valt op omdat de led-lampen wit licht schijnen, waar de oude verlichting geel schijnen. “De verlichting kan dan worden aangezet op plaatsen waar mogelijk een gevoel van onveiligheid heerst, bij ongevallen of wanneer het weer verslechtert. Als het hevig begint te regenen, kan de verlichting worden aangezet en kan de bestuurder beter zien wat op de weg gebeurt”, vertelt de minister. De energiebesparing door de led-verlichting is gelijk aan het verbruik van 900 Limburgse gezinnen.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.