Overslaan en naar de inhoud gaan

In de Loonse natuur mocht niet, dus bouwt kunstenaar Gert Robijns nieuw project in zijn eigen tuin

door Jozef Croughs
datum13/04/2024
geenreactie

Hij wilde een nieuw kunstproject optrekken in de Loonse velden, in de buurt van het bekende doorkijkkerkje, maar stootte op protest van boeren. En dus komt het project van kunstenaar Gert Robijns nu in zijn eigen tuin. De plannen kregen zopas groen licht van de provincie.

In 2021 koesterde kunstenaar Gert Robijns al plannen voor een nieuw kunstproject op de Bollenberg in Borgloon. Hij stootte echter op protest van boeren en het project werd afgeblazen. Maar de kunstenaar bleef niet bij de pakken zitten. Samen met zijn architect ging hij op zoek naar een nieuwe locatie. Die vond hij uiteindelijk in… zijn eigen achtertuin.  Dit keer in samenspraak met de buurtbewoners. De provincie heeft de vergunning intussen ook toegewezen. Het gaat om kunstproject Reset Haspengouw, een centrum voor kunstenaars.

“Naast mijn Reset Home en mijn atelier staat ook nog een vervallen loods waar een landbouwer vroeger zijn machines in onderbracht”, vertelt Robijns. “Reset Haspengouw zal zich deels afspelen in de loods, deels op het grasveld en deels in mijn atelier. Het wordt een centrum voor hedendaagse kunst, een thuis voor kunstenaars om te werken en te exposeren, maar vooral om inspiratie op te doen over de relatie tussen kunst en landbouw.”

Doorkijkkerkje

Met zijn project wil Robijns niet alleen toeristen lokken, maar mensen ook laten nadenken. “Landbouw is zo belangrijk, zeker deze dagen”, zegt Robijns. “Het project is dan ook een combinatie van landbouw en kunst en moet de twee samenbrengen tot een perfect geheel. Ik wil anderen laten reflecteren over hoe een kunstwerk kan aansporen tot nadenken, in dit geval over de agrarische sector. Vandaar nu Reset Haspengouw, wat voor de hele regio staat. Die regio wordt geconfronteerd door een grote toeloop van toeristen. We moeten laten zien wat hier leeft en dat is landbouw. Binnen dat thema wilde ik ook iets doen met de seizoenen. Denk aan de vorst, opwarmen en afkoelen. Zo kwam de serre in beeld.”

De wortels van het Reset-project van Robijns liggen in Kerkom (Sint-Truiden). “Mijn eerste project in open natuur was het schaalmodel ‘De dorpskern van Gotem’ op het einde van de startbaan in Kerkom”, zegt Robijns. “Dat werk maakte kunst zichtbaar in de natuur. Een project dat al snel opvolging kreeg met andere kunstwerken in het landschap zoals het bekende doorkijkkerkje, het zwevend kapelletje, de Twijfelgrens van Fred Eerdekens... Het was de start om in Limburg kunstwerken in het landschap te zetten.”

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.