Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw gebedshuis voor sikhs heeft gouden koepels uit India

door Jozef Croughs
datum10/04/2021
geenreactie

De brandweer moet haar goedkeuring nog geven, en de laatste tegeltjes worden binnenkort aan de muren gelijmd. Dan is de indrukwekkende ‘sikhstempel’ aan de Diestersteenweg in Sint-Truiden helemaal klaar. Uniek in de Benelux en een bezienswaardigheid voor Limburg. Het gebouw lijkt zo uit India naar hier gevlogen te zijn. 

“Zelfs de koepels daar op het dak hebben we speciaal later overkomen uit India,” wijst Navdeep Kaur aan. “We hebben eerst hier gezocht. Maar die speciale vorm, en vooral die gouden kleur bleek in België toch heel moeilijk te vinden. En dus hebben we hem maar in Indische ateliers laten maken. Een zware kraan was nodig om ze op het dak te hijsen. Maar het resultaat mag er toch zijn? Ook verschillende meubels en enkele versierde binnendeuren  - helemaal met de hand gemaakt – komen van het verre India.” 

Zeg trouwens niet langer ‘tempel’. “Dat woord gebruiken wij zelf totaal niet,” legt Navdeep uit. “Wij noemen dit een Gurdwara. Het is natuurlijk een gebedshuis, maar het is ook veel meer. Heel belangrijk is voor ons bijvoorbeeld de eetzaal met keuken op het gelijkvloers. Sikhs komen graag samen en veel feesten worden hier gevierd. Alles is trouwens betaald door de gemeenschap zelf. Sterker nog: onze godsdienst verbiedt het aannemen van subsidies. De gelovigen moeten alles zelf betalen. Dat is onze regel, en dat is ook hier gebeurd. Sommige hebben vrijwillig mee gewerkt tijdens de hele bouw.”

 De Sikhs hebben vandaag al een ‘Gurdwara’ in Halmaal bij Sint-Truiden. “Eigenlijk is dat een oude feestzaal, die we 37 jaar geleden hebben overgenomen en omgebouwd. Maar die is nu dus veel te klein te geworden. En ja, in een dorpje als Halmaal is het misschien ook lastig. Wij vieren nogal uitgebreid met muziek en dans, en er komt – buiten corona-tijden uiteraard – veel volk op af. Daarom was deze nieuwbouw in Sint-Truiden echt wel noodzakelijk. We hebben straks een gurdwara die er van binnen en van buiten uitziet zoals in het noorden van India. Toch wel een unieke bezienswaardigheid voor Limburg?”

“Wat er zo verschillend is aan ons geloof en bijvoorbeeld de katholieke kerk of de moslims? Goh, wij eten bijvoorbeeld geen vlees, vis of eieren. We zijn zelfs bijna veganisten. Dat zorgt voor innerlijke vrede. Misschien gek: maar we ‘bekeren’ ook niet. Iedereen is altijd welkom, ook mensen met een ander geloof. We zijn zeker niet perfect. Er is een spreekwoord dat zegt: ‘religie perfect is, maar de mens niet’. Dat is natuurlijk waar. Wij zijn maar mensen.” Een groot openingsfeest zit er helaas niet in door de coronamaatregelen. “Heel jammer, maar we hopen dat onze nieuwbouw toch snel het feestelijk middelpunt wordt van de Sikhsgemeenschap.”

 

© Jozef Croughs / Toon Royakkers

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.