Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 30 jaar krijgt het kasteel op het Speelhof een totale make-over

door Jozef Croughs
datum06/06/2024
geenreactie

Na 30 jaar is het eindelijk zover: het kasteel op het Speelhof krijgt een totale make-over. De grootschalige renovatiewerken markeren een nieuw begin voor dit historische gebouw, dat een belangrijke erfgoedsite in Sint-Truiden vormt. De aannemer heeft de voorbereidingen afgerond, zodat de werkzaamheden volgende week kunnen beginnen. 

Het Speelhof is gebouwd als buitenverblijf voor de abten van de Abdij van Sint- Truiden. Het werd gesticht in 1585 door abt Christoffel de Blocquerie. Tot 1796 bleef het eigendom van de abdij. Het goed bestaat uit een herenhuis met stallen en een dwarsschuur, gelegen rond een rechthoekige gekasseide binnenplaats. Het lokaal bestuur heeft grootse plannen voor de historische gebouwen, die een belangrijke erfgoedsite vormen met veel potentieel voor herbestemming en gedeeld gebruik. Door middel van duurzame restauratie zullen de gebouwen een nieuwe toekomst krijgen en een plek worden voor alle inwoners van Sint-Truiden. De werkzaamheden zullen in verschillende fasen worden uitgevoerd om het project zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

“De tand des tijds heeft helaas zijn sporen nagelaten en een grondige renovatie is noodzakelijk om dit waardevol stuk erfgoed in stand te houden. We starten met de cascorestauratie van het herenhuis met bijgebouwen en orangerie. Tijdens de eerste fase van de werken zal de ondergrond en de structuur van de gebouwen worden gestabiliseerd. De belangrijkste erfgoedelementen worden veilig gestockeerd om later te hergebruiken. Het domein, de rozentuin, de moestuin, de speeltuin en het herdenkingsmonument ‘vergeet-mij-niet’ blijven tijdens de werken toegankelijk voor het publiek. We houden rekening met de vele wandelaars, fietsers en sporters en beperken het werfverkeer. We zorgen voor voldoende signalisatie zodat alles veilig verloopt. Het Speelhof zal ook na de werken een verbindende plek blijven waar mensen zich thuis voelen”, weet Mieke Claes schepen Onroerend erfgoed.

Ook op economisch vlak biedt domein ’t Speelhof vele opportuniteiten. Na grondige restauratie zullen er unieke exploitatiemogelijkheden zijn en daar plukt iedereen uiteindelijk de vruchten van. Tijdens de zomermaanden strijkt er ook een pop-up bar neer, zodat er voor toeristen en bewoners iets extra te beleven valt. “Op die manier blijft de locatie een aantrekkelijke plek met veel potentieel. Uiteraard kunnen we dit als stad niet alleen realiseren. In oktober 2020 kwam Vlaams Minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele naar Sint-Truiden en keurde hij de meerjarenpremieovereenkomst goed. De Vlaamse overheid reikte hierna een erfgoedpremie van maar liefst 1.358.538,49 euro uit voor de restauratie van het prachtige herenhuis, dat is een mooi duwtje in de rug voor de realisatie van dit duurzame project”, besluit, Gunther Dauw schepen van Lokale economie en Financiën. Het einde van de werken is voorzien voor maart 2026.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.