Overslaan en naar de inhoud gaan

10 jaar geleden werd het kasteel van t’ Speelhof getroffen door een uitslaande brand. Brandschade aan het kasteel van het Speelhof liep op tot ruim 100.000 euro

Conciërge woning op het Speelhof verwoest door brand op 25 april 2013
door Jozef Croughs
datum04/06/2024
geenreactie

Donderdagvoormiddag kwamen de stadsingenieur en de verzekeringsexpert de schade opmeten na de uitslaande brand van woensdagavond.  Bij klaarlichte dag werd pas echt duidelijk hoe zwaar het conciërgegebouw van het kasteel op het Speelhof geleden had door de brand.

De bovenverdieping waar ook de woonkamer en keuken waren ondergebracht als de zolder en het dak zijn het zwaarst getroffen. Op het gelijkvloers waar de groendienst van Wiric is in ondergebracht viel de schade mee. Daar viel enkel waterschade op te meten.  

Brandweercommandant Etienne Leers had niets dan lof voor zijn manschappen die de uitslaande brand vrij snel onder controle hadden. "De aanrijtijd is in deze zeer cruciaal geweest. Hadden wij een 10-tal minuten later toegekomen dan had het een totaal andere situatie kunnen zijn. Wij hebben meteen ingezet om het kasteel te vrijwaren wat ons ook deels gelukt is dankzij de goede windrichting. Terwijl dit gebeurde hebben wij van bovenuit de brandhaard aangevallen van op de autoladders. Vandaar kon men vrijwel onmiddellijk de situatie inschatten dat de ergste vuurhaard op de twee hoogste etages was, enerzijds de woonkamer en keuken en anderzijds de zoldering. 

Omdat het dak, dat zowat 30 jaar geleden met roofinggolfplaten was dichtgemaakt het snel begaf konden de uitslaande vlammen en ergste hitte naar buiten waardoor wij vrij kort bij de kern van het vuur konden komen. Daardoor is de benedenverdieping gespaard gebleven van vuurschade. Buiten water- en rookschade valt het daar al bij al nog mee," weet Leers.

Stadsingenieur Philip Bruyninckx ging samen met de verzekeringsexpert de schade opmeten. "Het zijn vooral de bovenverdiepingen die het zwaar te verduren hadden. Het openliggende dak moet zo snel als het kan wind –en waterdicht gemaakt worden om insijpelend regenwater te voorkomen. Vast staat nu al dat er een volledig nieuw dak op moet. Het woongedeelte en de slaapkamer moeten opnieuw ingericht worden en de keuken vervangen. Naar beneden toe valt het allemaal nog wel mee. Eens het dak gedicht is kunnen de medewerkers van Wiric ook opnieuw in hun lokalen," weet Bruyninckx. De verzekeringsexpert van de brandverzekering waagde zich ook aan prognose van 100.000 euro voor de opgelopen schade aan het gebouw. De brandschade aan de bezittingen van bewoner zijn hier niet inbegrepen omdat daar zijn brandverzekering de schade moet dekken wist de Ethias expert.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.