Overslaan en naar de inhoud gaan

Truiens gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans (CD&V) dient ontslag in “om persoonlijke redenen”

door Jozef Croughs
datum04/01/2024
geenreactie

Gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans (CD&V) uit Sint-Truiden heeft zijn ontslagbrief bezorgd aan de algemeen directeur. Hij wil meteen een einde maken aan zijn mandaat. “Puur om persoonlijke redenen.” Stippelmans bevoegdheden bij de Gezinsbond worden uitgebreid.

Het laatste jaar van deze woelige legislatuur in Sint-Truiden zal zonder raadsvoorzitter Bert Stippelmans zijn. “Ik bevestig dat ik mijn ontslag heb ingediend. Maar meer ga ik daar niet over vertellen”, zo laat hij weten aan de telefoon. “Het zijn puur persoonlijke redenen.”

Stippelmans loodste deze legislatuur de gemeenteraad van Sint-Truiden door woelige debatten. Soms kwam hij daarbij zelf ook in moeilijkheden. De oppositie verweet hem bijvoorbeeld te veel het laken naar zich toe te trekken. Dat gebeurde toen hij een nieuw reglement wilde laten goedkeuren, waarbij hij alleen mocht beslissen of de gemeenteraad digitaal mocht doorgaan. Volgens de oppositie was dat niet wettelijk, en de Gouverneur volgde de Vooruit-oppositie na een klacht.

Parkeerbedrijf

Vooruit verweet hem vaker onwettelijk te handelen. Afgelopen zomer werd hij na alweer een klacht opnieuw op de vingers getikt door de Gouverneur. Maar niet alle klachten werden als gegrond beschouwd. Recent raakte hij toch weer mee verzeild in de discussie over het Truiense parkeerbedrijf Trupark. Daar streek hij als directielid vorig jaar 4.903,50 euro netto presentiegelden op, terwijl het bedrijf zelf fors verlies laat optekenen. Oppositieraadslid Ludwig Vandenhove van Vooruit, pleitte ervoor om het parkeerbedrijf terug onder het stadsbestuur te brengen. “Dat zorgt voor meer transparantie. Het lijkt er immers op dat er zo veel mogelijk is vergaderd om de inkomsten van de bestuurders hoog te houden en dat er postjes zijn gecreëerd om mensen hun inkomen op peil te houden”, oordeelde hij.

Nieuwe carrière

Stippelmans stuurde dinsdagavond toch nog een berichtje rond om zijn ontslag toe te lichten. “Veertig jaar geleden zei ik als CVP jongerenvoorzitter dat je op je zestigste plaats moet maken voor jonge mensen. Vandaag ben ik zestig. Ik heb als schepen en als voorzitter prachtige dingen kunnen doen. Er is veel meer kinderopvang, nieuwe riolering, een vernieuwde Grote Markt, een nieuwe dorpskern in Brustem, er zijn nieuwe feestzalen gebouwd … Ik ben een gedreven iemand die nieuwe professionele wegen inslaat en nieuwe uitdagingen voelt. Maar dat betekent dus ook dat ik afscheid neem van de politiek.”

© Jozef Croughs en Toon Royackers

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.