Overslaan en naar de inhoud gaan

In allerijl extra gemeenteraad in Sint-Truiden: beroepscommissie verwerpt ontslag financieel directeur

door Jozef Croughs
datum24/12/2023
geenreactie

De Beroepscommissie voor Tuchtzaken van de Vlaamse overheid heeft het ontslag van de financieel directeur van Sint-Truiden verworpen. Er wordt vrijdagmiddag een extra gemeenteraad ingelast om te kijken hoe het nu verder moet. Eind augustus werd de financieel directeur van Sint-Truiden ontslagen door de speciale tuchtcommissie van de gemeenteraad na een intensief onderzoek van een aangestelde tuchtonderzoeker. De commissie oordeelde op basis van dat onderzoek dat de directeur verschillende beroepsplichten had geschonden.

De bal ging aan het rollen nadat bleek dat er twee geheime leningen aan oud-burgemeester Jef Cleeren waren toegekend voor een totaalbedrag van 65.000 euro. Ook kwamen er uit een onderzoek van Audit Vlaanderen een groot aantal betalingen aan het licht waarbij een bankkaart werd gebruikt, van een nietsvermoedend personeelslid, die eigenlijk allang had moeten worden vernietigd.

Er werd op 26 september 2022 een speciale tuchtcommissie opgericht binnen de gemeenteraad waarin alle fracties uit de gemeenteraad waren vertegenwoordigd en er werd door de stad ook een juridische klacht ingediend. De tuchtcommissie schorste de financieel directeur preventief en op 21 augustus jongstleden kwam er een definitief ontslag met terugwerkende kracht tot 25 april 2023, de datum dat de preventieve schorsing inging.

De financieel directeur won al de beroepen tegen zijn twee eerdere preventieve schorsingen. De beroepscommissie oordeelde op 20 juni dat de eerste preventieve schorsing nietig was en de stad moest de twintig procent loonverlies terugstorten die hem als sanctie was opgelegd. Ook de tweede preventieve schorsing werd op 17 oktober vernietigd door die beroepscommissie. Nu wordt dus ook het definitieve ontslag negatief beoordeeld en verworpen door diezelfde commissie.

“Eerder werd de inhouding van het loon teruggezet door de beroepscommissie”, zegt Tom de Sutter, advocaat van de financieel directeur. “Nu wordt ook het definitieve ontslag verworpen. Dat betekent dat ook het loon moet terugbetaald worden van al die maanden dat het ontslag inging. Wij wachten nu op een antwoord van de stad Sint-Truiden. Zij kunnen een nieuwe beslissing nemen, maar we verwachten toch vooral dat het ontslag ongedaan wordt gemaakt.”

 Er werd een extra gemeenteraad in de stad Sint-Truiden gehouden. De raad moest nu beslissen hoe het verder moet.

© Jozef Croughs en Mark van Luyk

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.