Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoveelste ernstige dierenverwaarlozing bij boer in Gelinden: 33 dieren in beslag genomen

door Jozef Croughs
datum15/10/2022
geenreactie

Bij een boer in Gelinden zijn 33 verwaarloosde dieren in beslag genomen. Ze leefden in slechte omstandigheden. Tijdens de controle op woensdag stelde de eigenaar zich agressief op. Hij werd tijdelijk gearresteerd. Het is de zoveelste inbeslagname bij de man, de eerste dateert van meer dan tien jaar geleden.

Na een melding over het dierenwelzijn in Gelinden deed de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken verder onderzoek. In overleg met een dierenarts van de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn zijn woensdag 33 dieren in beslag genomen. Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdieren Opvangcentrum van Heusden-Zolder kreeg opdracht om 22 verwaarloosde schapen op te laden. Vijf honden, vijf katten en een schildpad werden in opdracht van Dierenwelzijn naar het Truiense Dierenasiel overgebracht.

Verwijten

 

“Het was voor ons geen verrassing, want het was niet de eerste keer dat wij gevraagd werden voor het weghalen van dieren. De hoeven van de schapen waren totaal verwaarloosd”, zegt Rudi Oyen. Hij kreeg af te rekenen met fysiek geweld. Toen hij met zijn wagen aan het huis van de eigenaar stopte is de zoon als een gek naar zijn auto gelopen en trok de deur open, en die wilde hem een vuistslag verkopen. Rudi kon het afwenden en de toegesnelde politieagenten konden de man overmeesteren en in de boeien slaan en bestuurlijk aanhouden.

De eigenaar was niet opgezet met de controle en inbeslagname. “Onze medewerker werd na een aantal verwijten belaagd door de eigenaar, zijn zoon en kleinzoon waardoor de politie moest ingrijpen. De vader werd gearresteerd en in de politiecombi geplaatst”, zegt Philip Zurinckx, voorzitter van het Dierenasiel. Didier Sauwens (rechts) op een oude foto met hondjes die in het verleden in beslag werden genomen bij de boer in Gelinden. Deze medewerker werd gisteren belaagd door de eigenaar.

“Het is onbegrijpelijk dat deze man nog steeds dieren mag houden. De situatie daar is nog steeds onveranderd sinds de eerste inbeslagname in 2009 met dierenverwaarlozing en een grote puinhoop met afval op het erf. Hopelijk worden nu de nodige maatregels getroffen om dit te stoppen”, besluit Zurinckx.

Wie een mogelijk verwaarloosd of mishandeld dier opmerkt, kan dit melden via pz.poltrudo.dierenwelzijn@police.belgium.eu of bellen naar 011/70.19.11. Voor een dringende politietussenkomst bel steeds 101.

20 jaar dierenverwaarlozing door Truienseboer: honderden dieren, duizenden euro’s boetes

Honderden verwaarloosde dieren die werden weggehaald, twee verboden om nog dieren te houden en duizenden euro’s aan geldboetes verzamelde Willy V. in net geen 20 jaar. Maar nog hield dat de man niet tegen om telkens opnieuw dezelfde fout te begaan.

Bij een boer in Gelinden zijn op woensdag 33 verwaarloosde dieren in beslag genomen. Ze leefden in slechte omstandigheden. Tijdens de controle stelde de eigenaar zich agressief op. Hij werd tijdelijk gearresteerd. Het is de zoveelste inbeslagname bij de man, de eerste dateert van bijna twintig jaar geleden.

Een overzicht:

Juli 2005: lokale politie Sint-Truiden neemt 112 dieren – waaronder 12 honden en 4 katten – in beslag bij Willy V. De man had geen milieuvergunning

Juni 2006: Willy V. wordt veroordeeld tot een celstraf met volledig uitstel van 6 maanden en een boete van 2.750 euro met de helft met uitstel voor dierenverwaarlozing en inbreuken op de milieuwetgeving. Zowel Willy V. als het dierenasiel gaan in beroep tegen deze uitspraak. Willy V. krijgt daar ongelijk.

Januari 2007: 17 verwaarloosde schapen worden in beslag genomen.

Mei 2008: Willy V. krijgt een definitief verbod op het houden van dieren opgelegd. De man werd veroordeeld tot het betalen van boete van 1.100 euro. Daarnaast moet hij 31.000 euro onkosten betalen voor de inbeslagname en de bewaring van zijn schapen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (VZOC) in Heusden-Zolder.

November 2009: Politie maakt een proces-verbaal op voor extreme dierenverwaarlozing bij Willy V. De dieren worden niet weggehaald. De boer wordt verplicht ze door een dierenarts te laten behandelen.

2013, 2014 en 2016: Opnieuw worden verwaarloosde dieren weggehaald bij Willy V. Het gaat onder meer om twee pony’s, drie ezels, zes varkens, een schaap, geiten en pluimvee.

Januari 2018: Willy V. mag volgens de rechtbank drie jaar lang geen dieren meer houden en moet een boete van 18.000 euro betalen, waarvan 6.000 euro effectief.

November 2018: Willy V. mag van Antwerpse hof van beroep weer dieren houden. De geldboete wordt gehalveerd naar 9.000 euro waarvan de helft effectief te betalen.

 

 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.