Overslaan en naar de inhoud gaan

Griekenland gebruikt geluidskanonnen tegen migranten. De Stad Landen trachtte in 2014 al met loeiharde muziek Romazigeuners te verdrijven.

UIT HET HASPENGOUWSNIEUWS ARCHIEF
door Jozef Croughs
datum06/06/2021
geenreactie

Het opzet van burgemeester Gino Debroe (s.pa) van Landen om de Roma zigeuners van het onbebouwd perceel naast het autobedrijf van Guy Colsoul, dat zij zonder afspraak of goedkeuring innamen te verdrijven met loeiharde muziek was uiteindelijk een maat voor niets.

"In samenspraak met de bedrijfsleider Colsoul werd hen op een vriendelijke en beleefde manier gevraagd om het perceel te verlaten waarbij een ultimatum weed gesteld tot de dag nadien 18 uur. Toen de lokale politie ‘s anderendaags polshoogte gingen nemen was er geen spoor van beweging vast te stellen. Meer nog, de Roma's wilde minstens de week uit blijven met volgens hen indien nodig nog een verlenging van een aantal dagen," stelde burgemeester Debroe toen. Om druk op de ketel te zetten greep de burgemeester naar een voorbeeld van het Amerikaans leger in 1989. Toen werd loeiharde muziek ingezet om de voormalige dictator Manuel Noriega te verdrijven, die in Panama in de Ambassade van Vaticaanstad vluchtte en er al 10 dagen verbleef.  Met harde muziek werd de dictator psychologisch onder druk gezet de Ambassade te verlaten.  

Debroe greep naar dezelfde middelen en maakte van het industrieveld een groot festivalterrein. Met een hels kabaal van 14.400 watt werd getracht om de ruim 200 voornamelijk Franse Romazigeuners met een 40-tal caravans van het domein van Guy Colsoul te verdrijven. "Niets hielp en praatten lukt met die mensen lukt al helemaal niet dus heb ik naar de zachtste van de harde middelen gegrepen.  Gilio Sound & Light mocht aanrukken met het zwaarste materiaal.  Op de oplegger worden 3 racks met elk 2 x 2400 watt geluid op de omgeving losgelaten.

De eerste muzieknoten die om 9.15u uit de luidsprekers schalden trokken al snel de aandacht van een tiental verbaasde kinderen. Het was duidelijk dat zij het opzet van de burgemeester verkeerd hadden begrepen en meteen hun beste danspasjes demonstreerden.  Naargelang de voormiddag vorderde kwamen ook de andere kampbewoners buiten. "Dit hebben wij nog niet meegemaakt, spijtig dat wij niet op de hoogte waren anders hadden wij vlees en bier voorzien voor een barbecuefeestje," klonk het. Het werd steeds duidelijker dat het opzet het doel gemist had.

Volgens Debroe zou de politie die de steun kreeg van de federale politie pas hardhandig optreden indien de Roma's halsstarrig bleven weigeren te vertrekken of agressie uitlokten.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.