Overslaan en naar de inhoud gaan

Truienaar perst eerste Vlaamse olijfolie, maar is de kwaliteit goed?: “We hebben bewezen dat het kan”

door Jozef Croughs
datum19/10/2024
geenreactie

Vlaamse olijfolie? Het kan. En de kwaliteit is trouwens best oké. Truienaar Peter Ramaekers verkoopt al twintig jaar olijfbomen. Meestal dienen die boompjes in onze streken louter als decoratie.

Peter Ramaekers heeft naast zijn verkooppunt van olijfbomen in Sint-Truiden ook eigen olijfgaarden in Spanje. Want het zijn natuurlijk vooral de Zuiderse landen in Europa die bekendstaan om hun goede olijfolie. Logisch: het klimaat is er ideaal. “Goede olijfbomen ervaren even een hittestress in volle zomer”, zegt Ramaekers.  

“Door het tekort aan water gaat de olie juist goed smaken. Geen water is natuurlijk ook niet goed, want dan heb je geen opbrengst. Het is een lastig evenwicht. Alles is belangrijk: het weer, de boom, de verzorging en de goede grond.” Maar door de klimaatverandering is olijfolie de jongste jaren fors duurder geworden. “De oogsten mislukken vaker in Zuid Europa. Want soms valt er echt geen druppel regen. En mislukte oogsten betekenen nu eenmaal dat de prijzen de hoogte ingaan. Gelijktijdig zijn er bij ons mensen die ook een olijfgaard aangelegd hebben. Zo is er bijvoorbeeld één in Lille, in de Antwerpse kempen. Die oogst hebben we nu naar onze mobiele pers in Sint-Truiden gebracht. Normaal ga ik die gebruiken om olijfolie op mijn plantages in Spanje te persen. Maar we waren benieuw of je van de boompjes hier ook goede olijfolie konden maken. En dus hebben we afgelopen weekend de eerste oogst in de pers gekieperd.”

Kwaliteit

Het resultaat? “Verrassend goed. Akkoord: de olijven hier zijn wat kleiner. Bovendien is het toch wel een erg nat voorjaar geweest. Van veel hittestress hebben de bomen hier ook geen last gehad”, lacht Ramaekers. “Dat heeft een impact op de kwaliteit. Je hebt zeker betere olijfolie in Spanje en Italië. Maar je hebt ginder ook olijven die juist minder goed zijn van kwaliteit. Onze eerste persing mag er best zijn. Die is trouwens niet bedoeld voor de verkoop. Maar we hebben nu toch wel mooi een primeur. Moesten de prijzen blijven stijgen en moesten onze zomers wat droger worden, dan kunnen we ook hier olijfolie gaan persen. We hebben bewezen dat het kan.” Het is nu afwachten of een Limburgse boer het gat in de markt ziet.

© Toon Royackers en Jozef Croughs

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.