Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee huizen onbewoonbaar en vrouw gewond nadat vloer gedeeltelijk instort

door Jozef Croughs
datum08/07/2024
geenreactie

Twee huizen in de Lepelstraat in Sint-Truiden mogen momenteel niet betreden worden vanwege instortingsgevaar. Vrijdag stortte de vloer van een van de woningen gedeeltelijk in. Daarbij raakte de bewoonster lichtgewond.

De instorting van het gelijkvloers in een van de twee rijtjeshuizen gebeurde vrijdag rond 15.45 uur. Er werd door de bewoonster (59) een noodoproep uitgestuurd en even werd gevreesd dat ze samen met de brokstukken mee in de kelder was gevallen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De vrouw raakte wel lichtgewond. “Ze werd voor een medische controle overgebracht naar het ziekenhuis”, legt de Truiense brandweerkapitein Sam Brebels uit.

“Het gaat om een zeer oude woning wat blijkt uit de gemetste gewelven”, vertelt Brebels. “De stalen balken zijn weggeroest en het huis vertoonde nog meer gebreken wat kan leiden tot instortingsgevaar. In de gang en het gelijkvloers zijn de vloeren aan het verzakken. In de kelder zag je goed hoe erg de verrotting was en waarom het niet meer verantwoord is dat er nog iemand zal wonen. Wij hebben het nodige gedaan om het instortingsgevaar te beperken en in het beste geval helemaal te voorkomen.”

Alarmerende situatie

Intussen werden twee voordeuren verzegeld. Niemand mag het huis en dat van de buren nog binnen. Bij een controle van de woning ernaast, welke vroeger samen met het andere huis één pand was, doken namelijk dezelfde problemen op. “Omdat de bouwstructuur gelijkaardig is, hebben wij beslist dat het eveneens onbewoonbaar is wegens instortingsgevaar”, zegt Brebels.

Burgemeester Ingrid Kempeneers (CD&V) kwam ter plaatse poolshoogte nemen en was verbouwereerd in welke toestand de woningen verkeerde. “Het huis ernaast is om veiligheidsredenen ontruimd en de bewoonster van in de negentig is ondergebracht in een hotel. De buurvrouw van 59 jaar die gewond raakte kan voorlopig bij haar broer terecht. Via het OCMW is wel gevraagd om deze personen snel een sociale woning toe te wijzen.”

Maar daar stopt het verhaal niet. Bij de stad zijn ze op zoek naar de mensen die de panden bezitten. “Ik heb via Stebo inlichtingen gevraagd wie de eigenaars zijn want dit kan niet ongestraft blijven. De toestand van die woningen is enorm alarmerend. Het is ronduit schandalig in welke omstandigheden de mensen daar woonden, maar zoiets zie je natuurlijk niet aan de buitengevel”, besluit burgemeester Kempeneers.

8 vierkante meter

Ludo Vandenreyt is de broer van de vrouw die gewond raakte. Hij is zelf niet meer binnen geweest omdat het huis verzegeld is, maar wil voorlopig ook focussen op het helpen van zijn zus.“Ik heb haar in het ziekenhuis opgehaald en moest wachten op de bevoegde persoon om in de woning haar paspoort en andere belangrijke documenten en kleren te halen. De vloer in de gang naar de slaapkamer is op een oppervlakte van zo’n 8 m² ingezakt en met een lint afgesloten door de brandweer,” aldus broer Ludo.  Jozef Croughs

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.