Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsoversteekplaats wordt vernieuwd met verlichting voor de vleermuizen

door Jozef Croughs
datum28/06/2024
geenreactie

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start maandag 1 juli met het verbreden en vernieuwen van de fietsinfrastructuur aan de oversteek op de Diestersteenweg (N716), op de grens tussen Nieuwerkerken en Sint-Truiden, 


 

Aan beide zijden komen er aanpassingen aan de gracht en de Kelsbeek. Er komen o.a. nieuwe leuningen en kopmuren tegen valgevaar. Het fietspad krijgt plaatselijk een nieuwe asfalt laag met bijhorende markeringen en oneffenheden worden weggewerkt zodat fietsers veilig de oversteek kunnen bereiken. Op zo’n 100 meter voor en na de oversteek komt er een speciale amberkleurige verlichting langs de weg. Die verlichting hindert de vleermuizen niet in hun bioritme die vooral in het donker actief zijn in het natuurgebied Kelsbeek.

“Een duidelijk zichtbare verlichtingspaal, uitgerust met verlichting en sensoren, zal automatisch bij schemering en donker de aankomende fietsers detecteren en de verlichtingsinstallaties automatisch activeren voor enkele minuten”, duidt de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. In Vlaanderen wordt er bij infrastructuurprojecten wordt steeds vaker de nadruk gelegd op ecologische verlichting. Verlichting is cruciaal om het onveiligheidsgevoel te verminderen en de verkeersveiligheid te verhogen.

Beurtelings verkeer, fietsomleiding

Het verkeer op de Diestersteenweg wordt vertraagd, maar in beide richtingen kan men beurtelings doorrijden dankzij tijdelijke verkeerslichten. Fietsers volgen een lokale omleiding via Kelsbeek en Terbeek. De voorbereidende werken aan de wegverlichting verlopen doorgaans in de bermen, met beperkte hinder op het fietspad. Dat geldt ook voor de afwerking en aansluiting van de lampen.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.