Overslaan en naar de inhoud gaan

Locaties van Bokkenrijders én Haspengouwse landschappen: Wellen stelt fiets- en wandelroutes voor

door Jozef Croughs
datum16/04/2024
geenreactie

Fietsen en wandelen langsheen de voornaamste Bokkenrijderslocaties, het kan vanaf nu. Met start en aankomst aan de fontein in het centrum van Wellen. Zondag werd de start gegeven van het project ‘250 jaar Bokkenrijders’ dat in augustus een grote apotheose krijgt met een openluchtspektakel.

Elke locatie op de fiets- en wandelroute is uitgerust met een gedenkbord en QR-code met daarop het waargebeurde verhaal. De route voert doorheen de dorpskernen van Wellen, Ulbeek, Berlingen en Herten. Ook een klein stukje Kortessem en Alken worden aangedaan. Verder kom je Haspengouwse landschappen, holle wegen, prachtige boomgaarden, mooie hoeves en kerken tegen.

De eerste Bokkenrijderslocatie is de Onze-Lieve-Hereboom in Kortessem. Het was jarenlang de laatste levende getuige uit de Bokkenrijdershistorie. Een tweede is de Bonderkuil, dit is de meest lugubere plaats van alle zes. Hier vonden de gruwelijke terechtstellingen plaats. Omdat dit historisch gezien de belangrijkste plek is van Wellen vroeg het gemeentebestuur aan de Wellense scouts om er een gedenkteken op te richten.

Op de tocht passeer je ook de Hoeve Corfs in de Herenstraat die in 1773 in brand werd gestoken. De hoeve werd heropgebouwd, op de hooizolder zijn nog enkele zwartgeblakerde balken te zien die uit de verkoolde resten van de eerste hoeve stammen.

Verderop staan nog het kasteel van Rullingen en Herberg De Pluim, waar snode plannen werden gesmeed. De herberg werd uitgebaat door Katrien Billen, echtgenote van Jan Lycops. Beiden werden ter dood veroordeeld.

Eindigen doet men via de Kapel van Oetersloven en de boerderij van Jan Wouters uit Ulbeek. De fietsroute is 22 kilometer lang, de wandelroutes 8,5 en 12,5 kilometer.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.