Bewoners zijn daklozen in ondergrondse parking Gazo beu: “Sluit de parking af”
Bewoners van Woonresidentie GaZo vragen dat de ondergrondse parking van hun gebouw ’s nachts wordt afgesloten om daklozen te weren. “Zwervers en drugsverslaafden komen er slapen, ze laten het er vuil achter en dat geeft een onveilig gevoel. Regelmatig gaat het brandalarm ook ’s nachts af, dit kan zo niet langer”, klinkt het misnoegd.
De bewoners vragen aan beheerder Trupark om de deuren na 22 uur te sluiten, net zoals vroeger het geval was. “Dit is de enige mogelijkheid om ongenode gasten buiten te houden”, zegt Gilbert Medart. “Trupark besliste in 2022 eenzijdig om de deuren open te laten, maar sindsdien is er veel overlast. De politie komt telkens, maar het is dweilen met de kraan open. De agenten zetten die mensen buiten, maar ze zijn nog niet de hoek om, of de daklozen trekken terug naar binnen. Van dinsdagavond tot zondagnacht hebben wij meer dan 14 keer de politie gebeld voor uitdrijving.”Volgens Medart vinden de bewoners geen gehoor bij de stad of Trupark. “Wij als bewoners en gebruikers van de parking zouden toch een eerste aanspreekpunt moeten zijn”, besluit Medart.
Voorzitter van Trupark Bert Stippelmans is zich bewust van het probleem. “Als parkeerbedrijf zijn wij niet bevoegd om mensen buiten te zetten. We doen er wel alles aan om die mensen te overtuigen niet in de parking te overnachten. De vraag van de bewoners om de parking af te sluiten lijkt me geen oplossing te bieden: er zijn nog steden die met dit probleem kampen, maar met een poort hou je daklozen en zwervers niet buiten. Als ze weten dat de poort sluit om 22 uur, zorgen ze dat ze eerder daar zijn. Samen de sociale diensten zoeken wij naar oplossingen voor het probleem, wij hebben uiteraard een eigen daklozenopvang in Sint-Truiden, maar sommige mensen willen geen oplossing”, zegt Stippelmans.
Voor iedereen die zich aanmeldt bij het Zorgbedrijf, zoekt de sociale dienst hoe en met welke middelen die persoon best geholpen kan worden. “Sint-Truiden telt een 50-tal daklozen, waarvan een 10-tal die buitenslapen en die elke uitgestoken hand negeren”, zegt Pascal Monette, schepen van Het Zorgbedrijf. “Andere thuislozen - soms mensen in schrijnende situaties - kunnen terecht in de door ons gehuurde opvangplaatsen al is dat altijd niet de beste oplossing. Daarbovenop is er nog een groep die niet bij ons bekend is en hier terecht komt via lokale connecties om zo onder de radar blijven”, besluit Monette.
Reageer op dit bericht