Overslaan en naar de inhoud gaan

Restaurant in het kasteel van Ordingen gaat wijn uit eigen wijngaard schenken

door Jozef Croughs
datum31/07/2022
geenreactie

Het kasteel van Ordingen heeft een eigen wijngaard aangelegd. Bedoeling is dat het gastronomisch restaurant en de bistro in het kasteel straks mousserende wijnen - bubbels dus - van eigen makelij gaan schenken.

Met die eigen wijngaard volgt kasteelheer Richard Sleurs (77) het voorbeeld van zijn schoonbroer Jean-Louis Casters en zus Angèle die in het Franse Damery, een dorpje tussen Reims en Epernay, een befaamd champagnehuis uitbaten. De nieuwe wijngaard in Ordingen is aangeplant in een voormalige paardenweide vlakbij het kasteel. Het gaat om 1.000 ranken souvignier gris en 200 ranken calardis blanc, twee zogenaamde resistente rassen. Om de eerste Chateau Ordingen te kunnen proeven, is het nog wachten tot 2024.

“Deze wijngaard is een proefproject”, zegt Richard Sleurs. “Als blijkt dat onze wijn in de smaak valt, dan hebben we de mogelijkheid om uit te breiden. Er zijn nog voldoende gronden rond het kasteel beschikbaar. We zouden op termijn tot 9 hectare kunnen aanplanten.”

De kasteeleigenaar wil niet alleen wijn maken, maar ook ‘beleving’ creëren op het domein. Naast de wijngaard loopt een wandelroute die Ordingen doorkruist. “De wijngaard moet een tussenstop worden waar wandelaars even kunnen verpozen en genieten van een fris wijntje. Ook kunst krijgt een plaats in de wijngaard. Ik wil jonge kunstenaars de kans geven om hun creaties te tonen aan al onze bezoekers. In het poortgebouw van het kasteel gaan we nog een kunstgalerie openen”, zo verklapt Richard Sleurs.

Biolabel

Voor het maken van de wijn kan Sleurs een beroep doen op de expertise van zijn schoonbroer Jean-Louis Casters die het peterschap van de wijngaard heeft aanvaard. Ghislain Houben en zijn zoon Jeroen van wijndomein Het Hoenshof uit Borgloon nemen het beheer van de wijngaard, de oogst en de vinificatie voor hun rekening. “We hebben gekozen voor resistente rassen. Souvignier gris is een broertje van de pinot gris, maar is beter bestand tegen schimmelinfecties. We willen graag het biolabel behalen. Dat is in ons klimaat moeilijk met conventionele rassen”, weet professor Ghislain Houben.

“In onze eigen wijngaarden staat al 10 jaar souvignier gris. Daarmee maken we onze mousserende Cheeky Devil. Dat is een succes. In Ordingen hebben we begin juni tweejarige wijnstokken aangeplant, dit najaar kan al een eerste keer worden geoogst. Voor het maken van de wijn kiezen we voor de methode traditionelle, zoals champagne met een tweede vergisting op fles. Die blijft 18 maanden ‘sur lie’ (op zijn gistcellen, nvdr) liggen, dat zorgt voor meer aroma’s en complexiteit. De eerste mousserende wijn van Ordingen zal je wellicht begin 2024 kunnen drinken. We rekenen op een 1.000 flessen per jaar,” besluit Ghislain Houben.

© Jozef Croughs / Gert Reynders

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.