Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigenaars Kasteel van Gors redden kapel van sloophamer

door Jozef Croughs
datum09/05/2021
geenreactie

De familie Dillen heeft de erfpacht gekregen over de kapel in de Mellestraat in Gors-Opleeuw. “Historisch gezien behoorde de kapel tot het kasteel, we zijn blij dat die connectie nu opnieuw hersteld is”, zegt Stijn Dillen.

Het was een ware queeste om de kapel van Onze-Lieve-Vrouw in de Mellestraat in Gors-Opleeuw te redden van het verval en de sloop. Jarenlang behoorde de kapel bij het domein van het Kasteel van Gors. De familie De Beaufort verkocht het kasteel in de jaren ‘60, toen de laatste adelijke bewoner stierf. Maar de kapel stond niet in de verkoopakte en bleef zo in eigendom van de familie. De erfgenamen toonden wel geen interesse meer in de kapel en waren intussen over de hele wereld uitgezwermd, zelfs tot in Chili. “Daardoor kreeg het stadsbestuur vanuit de buurt regelmatig de vraag om de kapel te komen onderhouden, omdat ze door groen overwoekerd werd”, vertelt schepen Jeroen Bellings (Open Vld-STROOP).  “Maar door werken op privé-grond uit te voeren, waren we als stad niet wettelijk bezig. Daarom bezorgden we de factuur aan de familie De Beaufort. Dat heeft er mee voor gezorgd dat de familie de kapel wilde schenken aan de stad. Omdat het over een kapel gaat die niet beschermd is als monument, maar wel als dorpsgezicht, wilden we wel de zekerheid dat we de kapel kunnen afbreken als ze op instorten staat. Daarvoor kreeg de stad het fiat van Onroerend Erfgoed en daarop hebben we de schenking aanvaard.”

Erfpacht

Die onderhandeling op basis van een schenking en aanvraag tot afbraak zette eind 2019 kwaad bloed bij de Erfgoedraad die vervolgens onze krant contacteerde. “Toen we in Het Belang van Limburg lazen dat de kapel zou worden gesloopt, hebben we een brief aan het schepencollege geschreven”, vertelt Stijn Dillen, die samen met zijn echtgenote en vader in het Kasteel van Gors woont. “We hebben de stad via die brief laten weten dat we bereid waren om de kapel terug in ere te herstellen en te onderhouden op voorwaarde dat ze onze eigendom zou worden.”  Een vraag die het schepencollege genegen was. “Onze familie heeft de kapel in erfpacht gekregen voor 27 jaar. We zijn al begonnen met het herstellen van de dakgoot en het wegzagen van enkele takken en streven ernaar om de kapel zo snel als mogelijk terug in orde te krijgen. Om de kapel te onderhouden gaan we een samenwerking aan met coöperatie 37 graden.”

Teambuilding

Die samenwerking komt er op initiatief van De Wroeter, dat via sociale economie een hotel uitbaat in de pastorie van Gors-Opleeuw. “We willen meer inzetten op bedrijven die bij ons komen logeren en een teambuilding willen beleven”, vertelt afdelingshoofd horeca Caroline Krimpenfort. “Samen met 37 graden hebben we een concept uitgewerkt dat verder gaat dan samen bowlen of Highland Games spelen. De groepen zullen samen de kapelletjes poetsen in het dorp en een gids neemt hen mee in de geschiedenis van deze kleine heilige huisjes.”

“Deze samenwerking past volledig in ons concept random ats of kindness: lieve dingen doen die uzelf ook blij maken”, vult Kim Hardy van 37 graden aan. “We merken dat mensen steeds minder een levenslang engagement aangaan om bijvoorbeeld vrijwillig een kapelletje te onderhouden, maar als dit af en toe kan, zijn ze daartoe wel bereid. Door van dit poetsonderhoud een eenmalige teambuildingsactiviteit te maken, creëren we ook maatschappelijk een meerwaarde.”

Doopsel

Johnny Cloesen, die als voorzitter van de Erfgoedraad in 2019 aan de alarmbel trok, is tevreden dat de kapel terug in goede handen is. “We zijn natuurlijk heel blij dat deze kapel er nog staat en op deze manier bewaard blijft voor de toekomst. Elke dag verdwijnt er wel ergens een kapelletje. Maar dat wilden we hier voorkomen, omdat er via het kasteeldomein een stuk geschiedenis aan verbonden is. Op een oude prentkaart zie je drie bomen achter de kapel staan, vandaag blijft enkel deze majestueuze mammoetboom over als stille getuige van die geschiedenis”, vertelt Cloesen.

Eigenaar Stijn Dillen is zeven maanden geleden papa geworden van een dochter. “Mijn echtgenote en ik zouden Marie graag laten dopen in deze kapel. Door de coronacrisis hebben we daartoe de kans nog niet gehad. Het is een kleine kapel, maar ik denk dat ze ideaal is om deze bijzonder gebeurtenis in beperkte kring te vieren. Maar dan moet de kapel er natuurlijk ietsje beter uitzien dan vandaag. Er is toch nog wat poetswerk”, lacht de kersverse papa.

© Miranda Gijsen / Jozef Croughs

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.