Overslaan en naar de inhoud gaan

Jagersliga reageert op dassenincident in Wellen

door Jozef Croughs
datum15/04/2021
geenreactie

Naar aanleiding van het dassenincident in Wellen waarbij een jager verdacht wordt van het doodknuppelen van een das, stelt de Jagersliga haar ‘Ethische Jachtcode’ voor. De Jagersliga is een nieuwe, positieve en proactieve belangen- en netwerkvereniging voor jagers, drijvers en alle mensen die de jacht een warm hart toedragen en het belang ervan inzien.

“Om aan te tonen dat jagers zich distantiëren van illegale praktijken en van ethisch laakbare feiten, werd door de Jagersliga een ‘Ethische Jachtcode’ opgesteld. Daarin wordt opgeroepen aan alle correcte jagers, om die code mee te onderschrijven en zo een duidelijk statement te maken. De moderne jager heeft wel degelijk een groot hart voor de natuur, respect voor fauna en flora en uiteraard respect voor de wet,” zegt Kristof Vandewoestijne, bestuurder van De Jagersliga.

De zaak van de das in Wellen blijft intussen de gemoederen beroeren en heeft dagenlang de sociale media beheerst met haatberichten en doodsbedreigingen tegenover niet alleen de man in kwestie, maar tegen jagers in het algemeen. Ook de reacties op sociale media van Sil Janssen, van het Natuurhulpcentrum en Dirk Draulands, bioloog lieten zich niet onberoerd met straffe uitspraken tegen jagers. Volgens Janssen moeten de jagers de malafide leden niet verdedigen maar uit hun rangen stoten om zo hun blazoen op te poetsen. De Jagersliga wil zich op dit moment nog niet uitspreken omdat er nog geen duidelijkheid is en het onderzoek nog loopt.

“Als positieve, proactieve en constructieve organisatie, weigert de Jagersliga deel te nemen aan een hetze tegen om het even wie. Indien mocht blijken dat de jager zich effectief schuldig heeft gemaakt aan de hem ten laste gelegde feiten, zullen wij daar gepast op reageren. Wij duidelijkheid, dat indien de (malafide) persoon in kwestie een jachtverlof heeft, meteen zijn daden direct gelieerd worden aan ‘de jagers’ ongeacht of hij op dat moment zelfs geen jachtactiviteit aan het uitoefenen was. De feiten in Wellen zijn daarvan een voorbeeld. Om aan te tonen dat jagers zich distantiëren van illegale praktijken en van ethisch laakbare feiten, heeft de Jagersliga een ‘Ethische Jachtcode’ opgesteld. De Jagersliga roept dan ook alle correcte jagers op, om die code mee te onderschrijven en zo een duidelijk statement te maken,” besluit Vandewoestijne.  www.jagersliga.be/jachtcode

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.