Overslaan en naar de inhoud gaan

Een greep uit ons archief

Andras Pandy was 1 jaar leraar in Sint-Truiden

Andras Pandy was tijdens het schooljaar 1975 –76 verbonden aan het toenmalig Technisch Atheneum, Speelhoflaan te Sint-Truiden. Rachel Buvé van Halle-Booienhoven (Zoutleeuw) heeft ruim een jaar als een collega met hem samengewerkt. Zij als Rooms Katholiek lerares, Pandy als Protestants prediker. Zij vond hem een introverte man met doorgedreven principes.  

Simon Remels, de intussen gepensioneerde directeur van de Scholengroep domein Speelhof, herinnert zich Andras Pandy nog als een in zichzelf gekeerd en teruggetrokken individu. “Hij was een van de 120 leerkrachten die toen in de school les kwamen geven. Ik weet nog dat hij voor een paar uur per week aangenomen was om Protestantse godsdienst te onderwijzen,” weet ex-directeur Remels nog. Zijn toenmalige secretaresse Diane Strauven is nog steeds actief als secretaresse van de huidige school. Zij heeft Andras Pandy ook als leerkracht gekend. In het personeelsregister van 1975 staat Andras Pandy vermeldt als personeelslid met het nummer 219. Bij zijn geboortedatum 1 juni 1927 staat “CSAP” vermeldt wat een aanduiding geeft naar zijn geboorteplaats in Hongarije. “Ik weet nog zeer goed dat Andras Pandy hier een van de leerkrachten was om naast Room katholiek en zedenleer, Protestantse godsdienst te onderwijzen,” zegt Diane Strauven. “Hij werd aangenomen in 1975 en verliet in oktober het jaar nadien de school om les te gaan geven in scholen te Hasselt en Bilzen. Volgens de aantekeningen in het personeelsregister behaalde hij op 16 oktober 1954 zijn predikantsdiploma dat aan hem werd uitgereikt door de Synode van de hervormde Protestantse kerk van Hongarije. Andras Pandy woonde toen officieel als een gescheiden man in de Vandenbrandenstraat 31 in Brussel. Hij verplaatste zich altijd in een volkswagen busje dat aan de zijramen met gordijntjes getooid was. Geregeld bleef zijn busje s’avonds op de parking van de school staan waar hij het dan als een slaapplaats gebruikte om erin te overnachten. Ik herinner mij hem als een stille man die niet veel vertelde en altijd een beetje teruggetrokken was. Hij kwam zijn les geven en daar stopte het, nooit was enige emotie op zijn gezicht te merken. Uiteindelijk heb ik in 1978 zijn dossier moeten overmaken aan een school in Aalst waar hij toen werkzaam was,” besluit de secretaresse.

Dominee

Rachel Buvé uit Halle-Booienhoven was gelijktijdig in dezelfde school met Andras Pandy tewerkgesteld weliswaar als lerares Rooms katholieke godsdienst. “Ik was aardig geschrokken toen ik voor de eerste keer zijn foto in de krant zag. Ik herkende hem meteen en hij is nog steeds hetzelfde type man als toen. Als collega’s onder elkaar heb ik Andras Pandy vrij goed gekend,” zegt Rachel Buvé. “Wij noemden hem de “rare rondreizende dominee”. Tijdens de pauzes tussen de lessen door hebben wij meerdere malen met elkaar gesproken. Als collega is hij trouwens één keer bij ons thuis opbezoek gekomen. Hij was wel een eigenaardige man. Hij had zijn principes en daar ging hij voor. Hij heeft mij toen ook verteld dat hij gescheiden was. Zijn vrouw was weg en was volgens hem “tussen twee ladders ingevallen”, waarmee hij bedoelde dat hij haar niet meer terug wou. Intussen was een nieuwe relatie opnieuw mislukt. Ik herinner mij nog zeer goed zijn avances of ertussen de leerkrachten niemand was die bij hem zou passen wat er duidelijk opwees dat hij naar nieuwe relatie opzoek was. Na dat ene bezoek heb ik hem nooit meer uitgenodigd omdat onze principes te ver uit elkaar lagen. Na zijn vertrek uit onze school zijn er nooit geen contacten meer geweest,” besluit Rachel Buvé.

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.