Overslaan en naar de inhoud gaan

Logementshuis biedt plaats aan 168 seizoenarbeiders tussen de plantages

door Jozef Croughs
datum09/07/2020
geenreactie

In de velden tussen Brustem en Rijkel is en logementshuis verrezen voor 168 seizoenarbeiders, het grootste in de regio. “Alleen met comfortabele huisvesting en een goed loon hebben we de garantie dat onze Oost-Europese werknemers elk jaar terugkomen”, zegt fruitkweker Raf Gielen.

Op de plaats waar tot in 2018 een varkensvetmesterij werd uitgebaat staat vandaag een ultra ingericht logementshotel voor seizoenarbeiders met aansluitende en bedrijfsloods. Het gebouw ligt verscholen in het landschap en in vogelvlucht op 300 meter verwijderd van de lokale bewoners. “De nieuwbouw is een enorme investering maar in ons bedrijf is de inzet en werklust van het personeel van kapitaalbelang. De Oost-Europese seizoenarbeiders hebben de juiste werkinstelling. Het is normaal dat deze mensen comfortabel en deftig gehuisvest zijn met een aangepast loon”, zegt Raf Gielen van het fruitbedrijf Royal Fruit Company. “Wij doen er alles aan om hen voldoende privacy en comfort te bieden. Enkel zo zijn we zeker dat ze zich elk jaar opnieuw als seizoenarbeiders aanbieden.”

Huisvesting

Voor de fruitkweker is het elk jaar een hele opgave om tijdens de piekperiode juli en augustus 200 tot 230 seizoenarbeiders een deftig onderkomen te bezorgen. Daarvoor moest uitgeweken worden naar het internaat van de Tuinbouwschool, een aantal logementshuizen in de buurt en zelfs vakantieparken. Door de arbeiders nu op één plaats onder te brengen, is het ook gemakkelijk om het transport naar de plantages te regelen. We hebben daarvoor eigen busvervoer zodat de arbeiders niet meer zelf moeten rijden”, zegt Gielen.

Aan het gebouw zelf is heel wat studie aan vooraf gegaan. “Alles is in samenwerking met de bevoegde diensten en in overleg met de brandweer gebeurd. Het gebouw is volledig in beton uitgevoerd. Om een voorbeeld te geven naast een gevoelige branddetectie apparatuur is er is en waterreservoir aangelegd, specifiek voorbehouden bij brand voor de brandweer waar permanent 150.000 liter hemelwater in gebufferd zit. Daarnaast is nog een eens 120.000 liter voorzien voor het verbruik van wasruimten en wc’s. Alle ramen zijn uitgerust met enkel een kipsysteem zodat daar ook geen ongelukken kunnen mee gebeuren. Wij hebben en eigen ecosysteem waar het gebruikte water gezuiverd wordt en via een infiltratiebekken opnieuw geloosd wordt in de natuur. Tot slotte is er ook is veel aandacht voor het sociale leven binnen het logement. Het gebouw bevat gemeenschappelijk ruimtes met zetels, tv en tal van volkse amusementsspelen en een grootkeuken waar permanent een kok aanwezig. Het biedt slaapruimte aan 168 gasten, in 28 slaapzalen met telkens zes bedden, wc, douche en drie wastafels en twee conciërge woningen voor het nodige toezicht en beheer,” zegt Marijke Smets. Over de kostprijs van het project houdt haar echtgenoot en zaakvoerder Raf Gielen de lippen op elkaar.

Kostenbesparing

Volgens Jelle Engelbosch (N-VA) schepen, van Omgeving is deze nieuwbouw goednieuws voor alle betrokken partijen. Het gaat om het grootste verblijf voor seizoenarbeiders in onze regio. “Een centralisatie van de huisvesting betekent een aanzienlijke kostenbesparing voor onze fruittelers, en vermijdt het risico op eventuele overlast in de woonkernen. Ook de huurmarkt heeft vaart en wel bij, want de teler moet niet meer op zoek naar huisvesting op de private huurmarkt. Wat het bebouw zelf betreft is het een voorbeeld op gebied van veiligheid. Zeker daar wij enkele weken geleden nog ontsnapte aan ramp bij een uitslaande brand in een loods waar toen ook 30 seizoenarbeiders een onderkomen hadden,” besluit Engelbosch.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.