Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitslaande brand legt interieur conceptstore Driedeco volledig in as

door Jozef Croughs
datum10/01/2020
geenreactie

De oude geklasseerde villa van de gebroeders Wijnants aan de Stationsstraat in Borgloon is woensdag omstreeks 14 uur door een uitslaande brand volledig verwoest. Voor de huidige eigenaars van de villa en uitbaters van de interieur conceptstore Driedeco is het een zware opdoffer. Het jonge koppel had net een hele binnen restauratie voltooid. De oorzaak van de brand zou vermoedelijk begonnen zijn na het ontsteken van de openhaard.

Volgens de brandweer sloeg het vuur zeer snel om zich heen. Enkel de muren staan nog recht. De hele binnenzijde is door de brand verwoest. De brandweerkorpsen van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg kwamen, massaal ter plaatse maar konden niet voorkomen dat het hele gebouw ten prooi viel aan de vlammen. De brandweer was nog laat in de namiddag ter plaatse voor het nablussen en ter voorkoming van opflakkering van de brand.

“Bij ons in de kazerne kwam de noodoproep om iets voor twee in de namiddag binnen. Toen wij ter plaatse arriveerde stond de bovenverdieping van het gebouw al in lichterlaaie,” zegt kapitein Martijn Stassen. “De vlammen sloegen hoog door het dak. Wij hebben het vuur langs alle zijden aangevallen. Het was een oud gebouw met veel houten balken, hoge plafonds en een grote open traphal waar de vlammen de nodige zuurstof kregen om zich snel te ontwikkelen. Enkel de buitenmuren staan er nog en de binnenzijde is volledig ingestort waardoor het ook zeer moeilijk is om de exacte oorzaak te achterhalen,” aldus Stassen. Het ontsteken van de openhaard behoord tot een van de mogelijke oorzaak.

De getroffen woning is één van de vier geklasseerde villa’s’ op de Stationsstraat. De villa, gebouwd in 1937, behoorde toe aan de familie Wijnants van de voormalige dynastie van Loonse siroopstokkers. “Vandaag is de het herenhuis bewoond door een jong koppel dat hier een vijftal jaar geleden introk en er een zaak gespecialiseerd in betaalbare en originele meubels en kleine accessoires uitbaat,” wist burgemeester Eric Awouters.  

De bewoners Rebecca Van Houdt en haar echtgenoot Brecht Bruninckx staan er gelaten en erg aangeslagen bij. Hun droom ging in enkele uren in rook op. Zij stelden als eerste de brand vast en verwittigde de hulpdiensten. “De woning behoort toe aan mijn schoonmoeder die de woning gekocht heeft in 2004. Sinds 4 jaar hebben wij het huis verbouwd tot een interieur conceptstore Driedeco. Naast de winkel was er en kleine cafetaria waar onze klanten van een kop koffie konden genieten. Tot voor kort woonden wij op de benedenverdieping maar omdat de zaken goed liepen was de bovenverdieping net helemaal gerenoveerd en klaar als dubbele woonst voor onze gezinsuitbreiding en voor Rebecca’s mama. Om die reden was onze pop-up shop in de Luikerstraat in Sint-Truiden tijdelijk gesloten. Gelukkig hebben wij allemaal het gebouw tijdig kunnen verlaten. Ondanks de zware tegenslag kijken wij nog hoopvol naar de toekomst. De materiële schade is vervangbaar onze gezondheid niet. Er staat ons niets anders te doen dan ondanks deze tegenslag proberen, zo snel mogelijk de draad terug op te pakken al weet ik dat het een oefening van lange adem zal zijn,” besluit Brecht. De materiële schade is enorm. Een branddeskundige van het parket stapte af om de exacte oorzaak van de brand te achterhalen.

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.