Overslaan en naar de inhoud gaan

Kasteel Speelhof wordt indoor kinderparadijs

Bijna 20 miljoen euro voor restauratie erfgoedsites
door Jozef Croughs
datum18/12/2019
geenreactie

Deze legislatuur krijgen enkele van de ruim 900 waardevolle panden, waarvan er 125 een beschermde status hebben nog de volle aandacht. Voor de meest waardevolle sites waaronder de Abdij, de Burcht van Brustem, de Minderbroederssite en het Speelhof heeft het stadsbestuur concrete plannen die klaar zijn voor realisatie. Voor het Speelhof domein, waarvan de bouw begon in 1585 en dat dienstdeed als buitenverblijf van de abten, heeft het stadsbestuur concrete plannen die klaar zijn voor realisatie. De site wordt getransformeerd tot een recreatiepark aan de rand van de stad.

“Sint-Truiden heeft een schat aan erfgoed, waar we mooie dingen mee willen doen,” gaat schepen van onroerend erfgoed Jelle Engelbosch van start. “De herontwikkeling van het Speelhof komt tijdens deze legislatuur in een volgende en concrete fase en wordt een volwaardig recreatiepark. Deze nieuwe invulling vormt het hele domein om tot één logisch geheel, dat helemaal past binnen de historische erfgoedwaarden van de site en tegelijkertijd beantwoordt aan de noden van vandaag.” Het kasteel wordt omgevormd naar een uitvoerbare casco-restauratie met behoud van erfgoedwaarden en krijgt hierbij speciale aandacht en een verrassende binnen invulling als belevingspark voor de ganse familie.  Nog volgens Engelbosch wordt de site als één geheel benaderd waar binnen- en buitenbeleving in elkaar overvloeien. Het wordt een echte trekpleister voor gezinnen en families, een uniek speel- en belevingspark terwijl het parklandschap errond verder ontwikkeld wordt tot ontspanningsgebied.

“De tuinen aan de voorzijde krijgen een sociale dimensie, terwijl we de bestaande speeltuin achteraan verder uitbreiden tot speelbos met extra aandacht voor natuureducatie. Hierbij krijgt ook het dierenparkje een opwaardering. Daar komen neerhofdieren en oude rassen als levend erfgoed. In de gebouwen rondom het herenhuis komen er onder meer een streekproductenwinkel, een horecaruimte en een congres- en polyvalente zaal”, verduidelijkt de schepen.

De nieuwe invulling van het Speelhof sluit helemaal aan met de toekomstvisie die het stadsbestuur voor Sint-Truiden voor ogen heeft. Een historische, groene stad op maat van gezinnen, waar het enorm fijn wonen en verblijven is. Het recreatiepark met speelbos en belevingspark past daar perfect in stelt schepen van jeugd en gebouwen Hilde Vautmans.

Sint-Truiden trekt zo’n 20 miljoen euro uit voor de restauratie en herbestemming van haar monumenten. Op korte termijn kunnen er in verschillende dossiers stappen vooruitgezet worden. Hierbij maakt de stad ook werk van de ontwikkeling en restauratie van enkele van haar waardevolste sites.

Vandaag komt Vlaams minister van onroerend erfgoed Matthias Diependaele naar Sint-Truiden om te luisteren naar de toekomstplannen en de mogelijkheden tot samenwerking op vlak van erkenning, procedures en subsidies onderling af te toetsen en hoe Vlaanderen en de stad hierrond kunnen samenwerken.  

“Sint-Truiden, als zesde Monumentenstad, heeft een schat aan erfgoed, waar we mooie dingen mee willen doen. Tegelijkertijd is dat niet eenvoudig en gaat er hieraan altijd veel voorbereiding vooraf. Er is de voorbije jaren hard gewerkt aan de om verschillende dossiers op de rails te krijgen. In de meerjarenbegroting is ook budget voorzien om over te gaan tot volgende stappen in de ontwikkeling van deze sites. Het werk is af. Nu is het wachten op de nodige subsidies om aan de slag te gaan”, besluit burgemeester Veerle Heeren. De totale kostprijs is begroot op 7,3 miljoen waarvan ongeveer 50 procent gesubsidieerd.   

Stand van zaken

Vandaag is er voor de Burcht van Brustem een beheersplan voor de consolidatie en ontsluiting van de slottoren en het omringende cultuurhistorisch landschap klaar. Momenteel loopt er een onderzoek om sneller met de dringende restauratiewerken te starten. Voor de Abdij is de toekomstvisie eveneens vastgelegd in een beheersplan, en voor het klooster van de Minderbroeders wordt in 2020 een ontwerp- en bouwteam aangesteld. Dat moet onderzoeken hoe dit erfgoed kan herbestemd worden tot culturele site met inbegrip van een stadskantoor. En tot slot is er het dossier voor de erfgoeddepot in de Gazo, hiervoor loopt een procedure tot erkenning en subsidiëring.

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.