Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Truiden investeert 81 miljoen euro, zonder de belastingen te verhogen

door Jozef Croughs
datum08/12/2019
geenreactie

Het Truiense oranje-blauw-gele stadsbestuur investeert deze legislatuur 81 miljoen euro. "Sint-Truiden wil dé gezinsstad van Vlaanderen worden, daar zetten we 14 miljoen euro voor opzij", zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). "Zo komen er straks 100 plaatsen bij in onze buitenschoolse kinderopvang. Het nieuw sportpark en zwembad staat in de steigers. We gaan op zoek naar een nieuwe huisvesting voor onze verenigingen. En we bestrijden de kinderarmoede."

Daarnaast wordt er 42 miljoen euro geïnvesteerd in een nette, groene en veilige stad. "Daarvan gaat er 16 miljoen euro naar rioleringswerken, onder meer in de Diester- en de Hasseltsesteenweg. Onze politiezone mag rekenen op 2 miljoen euro extra voor de uitbouw van een cameranetwerk en de aanwerving van extra agenten."

Het ontwikkelen van de erfgoedsites en het vernieuwen van de stadsgebouwen is goed voor 25 miljoen euro. "De Academiezaal wordt voor 2,2 miljoen euro gerenoveerd, maar ook het Speelhof, de Burcht van Brustem en de Minderbroederssite worden aangepakt. Die sites zullen we straks ook toeristisch ontsluiten."

Schuld daalt

De totale financiële schuld bedraagt vandaag 121 miljoen euro of 2.985 euro per Truienaar. "Die totale schuld bouwen we tegen 2025 af met 7 miljoen euro", zegt schepen van Financiën Jo François (N-VA). "De stad Sint-Truiden stelt vandaag 500 mensen tewerk, daarvan zullen er de komende zes jaar 70 met pensioen gaan, die niet worden vervangen. De stad is vandaag eigenaar van 200 gebouwen, ook daar zullen we bekijken welk patrimonium we behouden en welke gebouwen we van de hand doen."

Belastingen

Met een personenbelasting van 8 procent en 944,58 opcentiemen zit de stad Sint-Truiden boven het Vlaamse gemiddelde van respectievelijk 7,2 procent en 880. "Maar we gaan de centen voor onze investeringen ook niet bij de mensen halen, de belastingen worden dus niet verhoogd", zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

De meerderheid rept tijdens het persmoment zelf met geen woord over een mogelijke verlaging van de afvalfactuur van Limburg.net, toch een verkiezingsbelofte van coalitiepartner N-VA. Die becijferde toen dat de factuur voor het ophalen van afval in Sint-Truiden - en bij uitbreiding in alle gemeenten vanaf 25.000 inwoners - een derde goedkoper kan, als de stad het afval zelf ophaalt. "Limburg.net gaat in de toekomst efficiënter werken, waardoor wij straks ook de afvalfactuur voor de Truienaar kunnen verlagen", reageert schepen Jelle Engelbosch (N-VA). Vandaag betaalt een tweepersoonsgezin 136,35 euro per jaar, alleenstaanden en eenoudergezinnen genieten een tussenkomst van de stad van 25 euro.

Gouverneur Heeren?

De hamvraag: blijft burgemeester Veerle Heeren ook burgemeester tot het einde van de legislatuur, nu haar naam genoemd wordt als opvolger van afscheidnemend gouverneur Herman Reynders? "Voor het gouverneurschap solliciteer je niet, je wordt daarvoor gevraagd. Ik weiger daar nu dus over na te denken."

© Jozef Croughs / Miranda Gijsen 

 

 

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.