Situatie met loslopende honden blijft aanslepen in Sint-Truiden
Begin januari kwam er een melding binnen bij de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken over loslopende honden die een andere hond zouden hebben aangevallen. Omdat de eigenaar het ondanks verschillende GAS-pv’s had nagelaten om het probleem van de loslopende honden op te lossen, werden de dieren in beslag genomen. De eigenaar zou zijn huisdieren pas terugkrijgen als hij ervoor had gezorgd dat ze niet meer konden uitbreken. Daags nadat de man zijn hond terugkreeg, ontving de lokale politie echter weer een melding.
Burenruzie
De eigenaar zou zijn omheining hebben laten verhogen en kreeg daarna zijn dieren terug. Maar ondertussen kreeg de lokale politie alweer melding over de dieren. “De politiediensten werden hier echter pas later op de avond over ingelicht waardoor er geen vaststelling meer kon gedaan worden. Hierop volgde wel nog een buurtonderzoek. Afgelopen donderdag 30 januari is de dierenpolitie ook nog ter plaatse geweest ter opvolging”, meldt korpschef Steve Provost in een communicatie naar de pers.
De politie kreeg ook beeldmateriaal te zien waarop de dieren loslopen. Maar deze beelden zouden dateren van voor de inbeslagname. Recentere beelden geven geen uitsluitsel. “Wij hebben de indruk dat het hier ook over burenruzies gaat, wat ons niet zal beletten om verder op te treden tegen loslopende, eventueel gevaarlijke honden. Dat vergt een andere, specifieke aanpak”, zegt de korpschef.
Buurtbewoners vertelden aan onze redactie dat ze bang zijn van de honden en dat het losbreken al enige tijd aan de gang is. Echter kon niemand ons bevestigen of ze recent de dieren hadden zien rondlopen. Provost roept buurtbewoners dan ook op om onmiddellijk de politie te bellen als ze iets zien en dat er niet enkel afgegaan wordt op sociale media waarbij mogelijk oude informatie/filmpjes opnieuw gedeeld worden.
Onmiddellijk in beslag nemen
Burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit) zegt ondertussen dat hij streng zal optreden tegen loslopende honden. Loslopende honden kunnen bij andere mensen voor een onveiligheidsgevoel zorgen. Ook als de baasjes in de buurt zijn maar de dieren niet aan de leiband zitten. “Het is simpel: op het openbaar domein moeten honden steeds aan de leiband. Doen bazen dit niet, dan worden de dieren onmiddellijk in beslag genomen”, zegt de burgemeester.
© Jozef Croughs en Natascha Clerinx.