Overslaan en naar de inhoud gaan

Een greep uit ons archief

Parket en DOVO voeren onderzoek naar zware ontploffing in Zoutleeuw

Een onderzoeksteam van DOVO heeft zondagmorgen de ravage na de ontploffing in de Dorpstraat 7 te Halle-Booienhoven - Zoutleeuw onderzocht. Er waren aanwijzingen van aanmaak illegaal vuurwerk. Wellenaar M.F. (34) werd zaterdagavond met levensbedreigende brandwonden naar het brandwondencentrum van het UZ Leuven overgebracht. Vermoedelijk was de oorzaak een fout gelopen aanmaak van illegaal vuurwerk. Dovo speurders troffen er nog en vrij grote partij niet ontstoken vuurwerk en grondstoffen voor de aanmaak ervan aan. De aangeslagen goederen werden door DOVO in de loop van de voormiddag in de openvelden van Dormaal tot ontploffing gebracht.

Het begon zaterdagavond omstreeks 20uur. Buurtbewoners hoorden twee knallen. Daniël Vermeylen, de uitbater van Eetcafe De Vierslag, die vier huizen verder dan de getroffen woning gelegen is, begaf zich net naar huis. “Mijn vriend en ik waren amper nog een vijftal meter voor de getroffen woning verwijderd als er plots een lichte knal te horen was. Meteen daarna gevolgd door een oorverdovende knal waarna de glasscherven van de stukgesprongen ramen uit de woning ons om de oren vlogen. Mijn vriend heeft meteen de brandweer gebeld terwijl ik naar de zijpoort liep waar een vrouw om hulp schreeuwde. Mijn vriend is over de poort geklommen en heeft de vrouw en twee kinderen over de poort getild. Intussen kwam mijn vrouw Carla Tomboy en nog een dame hulp bieden en die hebben zich over de kinderen ontfermd. Samen met de politie hebben wij kort daarna de poort ingebeukt. In een klein koud kinderzwembadje troffen wij een man aan die zware brandwonden had opgelopen. Terwijl wij nog met de brandslang een vuurtje aan het blussen waren arriveerde de brandweer van Landen. Zodra de brandweer de mopshond, die nog in de woning zat aan de kinderen overhandigde gingen ook zij mee naar een veilige opvangplaats, “weet Daniël.

Bij de brandweer van Landen kwam de noodoproep voor een woningbrand zaterdag om 20uur binnen. “Bij aankomst bleek het om een zware ontploffing te gaan en alle glazenramen op het gelijkvloers waren stukgeslagen. Achteraan de woning was het een grote ravage door de luchtverplaatsing van de ontploffing. Daar troffen wij de bewoner aan met zware brandwonden die zich had ondergedompeld in een koudwaterbad. Hij kon ons nog vertellen dat de ontploffing veroorzaakt was door een vuurwerk. Hoe het vuurwerk tot ontploffing kwam, was niet duidelijk. Zowel de MUG van Sint-Truiden als van Leuven kwamen ter plaatse voor de eerste medische hulp. Een vrouw en twee kinderen waren niet meer in de woning en bevonden zich op een veilige plaats. Ook de mopshond van de familie werd door de brandweer levend uit de woning gehaald,” zegt kapitein Carlo Willems.

Achterbouw

De brand is ontstaan in de achterbouw waar vermoedelijk een klein atelier was in ondergebracht. Het dak was door de luchtverplaatsing volledig opgelicht en moest door de brandweer tegen invallen worden gestut. De man verbleef waarschijnlijk in het atelier terwijl zijn vriendin L.B. samen met haar twee kinderen in de woning verbleven waardoor ze gespaard bleven van erger door de inferno. De vrouw en de jongen bleven ongedeerd, enkel het meisje liep lichte brandwonden op. De bewoner M.F.(34) afkomstig uit Wellen werd met levensbedreigende brandwonden in kritieke toestand met de ambulance onder politiebegeleiding naar het UZ in Leuven gebracht. De kids werden voor een controle naar het ziekenhuis in Tienen. De Dorpstraat was een tijdlang in beide richtingen afgesloten voor het verkeer. Het Parket van Leuven stuurde een deskundige ter plaatse.

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.