Overslaan en naar de inhoud gaan

Sikhsgemeenschap samen voor herdenking van Sant baba Prem Singh Murala

door Jozef Croughs
datum03/06/2024
geenreactie

Ongeveer 5000 Sikhs verzamelden in de kasteeltuin van Château de Looz in Hoepertingen om de 74ste verjaardag van de dood van hun heilige, Sant Baba Prem Singh, te herdenken. Baba Prem Singh was een belangrijke sociale, politieke en religieuze leider, die naast een visionair ook een sociaal hervormer was. Met zijn toespraken predikte hij trots het sikhisme en zette hij zich in om een hele generatie jongeren terug op het goede spoor te brengen. Hij droeg bij aan het terugdringen van het drugsproblematiek in Punjab en moedigde jongeren aan om zich in India te vestigen.  

Uit de vier windstreken arriveerden hele families voor een groot feest van gebed, eten en samenzijn. Zij vertegenwoordigden de zes gevestigde Gurdwara's in België. “Omdat een dergelijke grote gemeenschap onmogelijk in onze Truidense Gurdwara tempel kon worden opgevangen, moesten we uitkijken naar een geschikte locatie. Hier in het park van Château de Looz kon het,” zegt Navdeep Kaur, woordvoerster van de Sikhgemeenschap.

"Alles staat vandaag in het teken van de Heilige. Er wordt gepreekt, liederen worden gezongen, en er worden verhalen verteld over zijn leven, zijn werk en inzet voor onze gemeenschap. Hij benadrukte altijd het belang van onderwijs en opende hiervoor vele onderwijsinstellingen. Hij was het ook die ziekenhuizen opende en kinderen aanzette tot studeren, waardoor hij de mensen weer op het goede pad bracht,” aldus Navdeep. Daarnaast was er muziek en stonden er speeltuigen voor de kinderen. Kortom, een kleine kermis en een gezellig samenzijn.

“Als Loonse gemeenschap en als stadsbestuur kan men meer dan tevreden zijn dat tijdens deze driedaagse organisatie met ruim 5000 bezoekers, met respect voor elkaar en geen enkele vorm van overlast werd vastgesteld. De gemeenschap is zeker opnieuw welkom, moest er nood zijn aan de mooie locatie in Hoepertingen,“ besluit burgemeester Jo Feytons.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.