Overslaan en naar de inhoud gaan
In Hasp-O Centrum werd een debat georganiseerd voor de laatstejaar  die voor het eerst moesten stemmen

In Hasp-O Centrum werd een debat georganiseerd voor de laatstejaar die voor het eerst moesten stemmen

In Hasp-O Centrum werd een debat georganiseerd voor de laatstejaar  die voor het eerst moesten stemmen

In Hasp-O Centrum werd een debat georganiseerd voor de laatstejaar die voor het eerst moesten stemmen

School organiseert proefverkiezingen voor 16- tot 18-jarigen: “Geeft toch een idee hoe het eraan toe gaat”

Zie ook (in foto's) de resultaten van het verkiezingsdebat dat door Hasp-O Centrum werd georganiseerd waar alle partijen in vertegenwoordigd waren.
door Jozef Croughs
datum23/05/2024
geenreactie

In de Truiense middelbare school Hasp-O Stadsrand zijn dinsdag proefverkiezingen georganiseerd mét oproepingsbrieven, bijzitters, stembiljetten… alles erop en eraan. “Dat geeft toch al een beetje een idee van hoe het in het echt gaat”, klinkt het.

De leerkrachten namen het initiatief om proefverkiezingen te organiseren om leerlingen te laten kennismaken met het systeem. Jongeren vanaf 16 jaar mogen immers al gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Vanaf 18 jaar mogen ze ook een stem uitbrengen voor de federale en Vlaamse verkiezingen. Een klaslokaal werd helemaal omgevormd tot stemlokaal en alle leerlingen van het vierde tot het zevende jaar kregen een oproepingsbrief. Enkele leerlingen moesten ook bijzitter of teller zijn. 

De leerlingen kregen de afgelopen weken ook les over de politieke structuur van België, het Europees Parlement, het kiessysteem en het belang van verkiezingen. “We willen hen zo toch wat wegwijs maken in het Belgische kiessysteem, want dat is helemaal niet eenvoudig”, zegt leerkracht Katrien Aerts. De resultaten zullen ook met de leerlingen besproken worden. Vooral Vlaams Belang scoorde goed bij de leerlingen van Hasp-O Stadsrand.

Voor Jolien (16) was het alvast een hele geruststelling. “Als zestienjarige is het toch wat onwennig om nu al naar de stembus te moeten, maar de voorbereiding tijdens de lessen en het proefstemmen hebben me toch wat gerust gesteld.”

Lize (18) was bijzitter. “Het was vanochtend even hectisch, maar de begeleidende leerkrachten zorgden voor een goede aanpak. Eens het stembureau draaide, verliep alles erg vlot. Het is ook een hele ervaring om dit mee te maken, want als je voor de eerste keer naar de stembus moet, is het toch wel met een beetje zenuwen. Door deze proefverkiezingen hebben we toch al een idee van hoe het in het echt gaat.” Voor Mare (17) is het belangrijk dat jongeren ook hun zegje mogen doen. “Ik vind het heel goed dat de school ons voorbereidt op de verkiezingen want de stem van jongeren moet ook meetellen”, zegt ze.

Stad / Gemeente

Reageer op dit bericht

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.